Videók

Az égen milyen irányban történt az összeolvadás?

A jelforrást a kutatók a déli égbolton lokalizálták, ezért a meghatározott égterület sajnos Magyarországról nem látható. Két, földrajzilag is közeli detektorral (ti. a hanfordi és livingstoni LIGO detektorral) észlelve rendkívül pontatlan a forráspozíció meghatározása, ezért ehhez az eseményhez csak egy olyan nagy égterületet sikerült rendelni, amekkora a telihold által lefedett égterület 3000-szerese!

Az ELTE LIGO tagcsoportja fejlesztette azt a LIGO kollaboráció által használt galaxiskatalógust, amivel [1] a forráspozíció meghatározását pontosítjuk (jelforrások galaxisokban vannak, a rekonstruált égterületeken belül a galaxisok pedig akár 1000-szer kisebb égterületet foglalnak el), [2] lehetséges forrásgalaxisokat azonosítunk (sorba rendezve őket annak valószínűsége szerint, hogy ők a forrásgalaxisok), amiket [3] az észlelés után elektromágneses teleszkópok irányítottan megfigyelnek, utófényt keresve. A felfedezéshez rendelt égterület sajnos mindhárom célra használhatatlanul nagy, benne túl sok (több tízezer) galaxissal. Két fekete lyuk összeolvadásából azonban utófény se várható.

A meghatározott égterület kb. 100-szor kisebb (10 négyzetfok körüli vagy alatti) lehetne, ha a két LIGO detektor mellett az olaszországi Virgo detektor is működött volna. A Virgo detektor őszi indulásával tehát az észlelésekhez már nagyságrendekkel nagyobb pontossággal tudunk majd égterületeket meghatározni.

Nézd meg a ELTE LIGO tagcsoportja által összeállított galaxiskatalógus projekt weboldalát! EZEN AZ ÁBRÁN láthatod az észlelt jelhez meghatározott égterületet a déli égbolton; 90% annak a valószínűsége, hogy a két fekete lyuk a külső, lila vonal által határolt égterületen belül olvadt össze.

Megosztás