Videók

Mi az Advanced LIGO?

A LIGO detektorok működésének első, kísérleti szakasza 2001 és 2010 között zajlott. A detektorok legfőbb célja ezalatt a forradalmian új precíziós technológia próbája, és a detektorok zajszintjének előre meghatározott ütemben történő csökkentése volt. A folyamatosan fejlődő detektorok ezalatt nem észleltek ugyan gravitációs hullámokat, a technológiai próba azonban sikeresnek bizonyult, a zajszint a finomhangolásokkal a várt ütemben csökkent, az összegyűlt adatok kiértékelésével pedig a LIGO kollaboráció tesztelni tudott egyes forrásokból erős gravitációs sugárzást jósló forrásmodelleket.

A sikeres első szakasz után a LIGO projektet támogató amerikai National Science Foundation a detektorok nagyszabású átszerelési és fejlesztési programjának, az Advanced LIGO programnak zöld utat adott. A program keretén belül a fejlesztés 2010-2015 között zajlott. Mérnöki próbafutások, majd a műszer bekalibrálása után az minden korábbinál alacsonyabb zajszintű és érzékenyebb Advanced LIGO detektorok 2015. szeptember 18-án kezdték meg hivatalosan első megfigyelési időszakukat. Az időszak négy hónapon át, 2016. január 12-éig zajlott.

Az Advanced LIGO detektorok minden várakozásnál előbb, 2015. szeptember 14-én érték el első gravitációshullám-észlelésüket. Január 12-e óta a detektorok ismét finomhangolási időszakon mennek keresztül, és 2016. nyarán indulnak újra. Az előzetes becslések szerint, az Advanced LIGO detektorok csak több megfigyelési időszak után, 2019-ben érhetik el a tervdokumentumban szereplő érzékenységüket. E tervezett érzékenység mellett a detektorok mintegy tízszer nagyobb távolságra is képesek észlelni a gravitációshullám-forrásokat, mint az első LIGO detektorok, ezzel az univerzum mintegy ezerszer nagyobb térfogatát belátva.

Az Advanced LIGO program átszerelési munkálatai és a detektorok újraindításakor készült képeket tekintsd meg a Caltech egyetem LIGO weboldalának galériájában!

Megosztás