Videók

Mi volt az észlelt gravitációshullám-jel forrása?

A jel forrása két egymás körül keringő és bespirálozó, majd összeolvadó fekete lyuk volt. A LIGO az összeolvadásból keletkezett, nagyobb tömegű fekete lyuk utócsengéseinek gravitációs hullámait is észlelte. Nézd végig a videókat ITT, amelyeket a LIGO kollaboráció készített az összeolvadási folyamat illusztrálására!

Jóllehet a két fekete lyuk körtánca évmilliárdokig tartott, a LIGO ennek a bespirálozásnak csupán az összeolvadás előtti utolsó 0,2 másodpercét látta. Ezalatt a két fekete lyuk a Nap tömegének háromszorosának megfelelő energiát sugárzott ki gravitációs hullámok formájában. Ez a legnagyobb sugárzási teljesítmény, amit az emberiség valaha is észlelt! A kibocsátott energia 3000 szupernóva-robbanás energiájának felel meg, vagy másként, 4500-szorosa annak az energiának, amit a Nap a teljes élete során kibocsájt.

Az összeolvadó fekete lyukak tömege a Napunk tömegének 29- és 36 szorosa volt. Ilyen tömegű fekete lyukak átmérője kb. 200 km, ami megfelel Budapest és Nyíregyháza légvonalbeli távolságának. Nézd meg EZEN A KÉPEN, mekkora egy-egy ilyen fekete lyuk Magyarországhoz képest!

Nézz további képeket az észlelt hullámformákról, és az összeolvadásról! Olvasd el továbbá Raffai Péter magyar nyelvű jegyzetét a felfedezés részleteiről!

Megosztás