Videók

Mik a LIGO detektorok?

A Laser Interferometer Gravitational-wave Observatory (röviden: LIGO) két detektora a világ legérzékenyebb interferométerei, amelyekben egy kettéosztott lézernyaláb két ága egymásra merőlegesen fut 4 kilométer hosszan, acélcsövekbe zárt ultraalacsony nyomású vákuumban. A nyalábok az interferométerek óriási L-alakot formáló “karjai” végén ingaként függő, a környezeti zajoktól elszigetelt tükrökről verődnek vissza, majd a kiindulóponthoz visszaérkezve egyesülnek újra.

Azonos karhosszúságok mellett az újra találkozó lézernyalábok hullámokként kioltják egymást. Egy a berendezésen áthaladó gravitációs hullám azonban egymással ellentétesen változtatja a merőleges karok hosszúságát: felváltva az egyiket megnyújta, a másikat összehúzza. A téridő ingadozásai a karokban mozgó lézernyalábok (kb. 300 000 km/másodperces) sebességét nem változtatják, a megnyúlt karban a lézerfény oda-vissza verődése tehát tovább tart, míg a megrövidült karban kevesebb ideig. A két karban eltérő visszaverődési idők miatt a találkozó nyalábok kioltása megszűnik, a felfénylés mértéke pedig a karhosszak megváltozásával arányos. A LIGO interferométereinek kimeneti adata tehát a felfénylések mértékeiből áll, az idő függvényében idősorként megadva.

A LIGO kollaboráció két detektort is működtet az Egyesült Államok területén, egyet a washington állambeli Hanford városban, és egyet a louisiana állambeli Livingstonban. A LIGO detektorok elhelyezkedését, és egy LIGO-típusú detektor sematikus ábráját tekintsd meg ITT (a sematikus ábra a detektorok ún. Fabry-Perot és újrahasznosító tükreit is ábrázolják, ezek a fényutakat többszörös visszaverődéssel megnövelve még érzékenyebbé teszik a detektort). Légifelvételekért a hanfordi és livingstoni detektorokról kattints IDE (LIGO Hanford) és IDE (LIGO Livingston).

További információért a gravitációs hullámok mibenlétéről és a LIGO interferométereinek működéséről, tekintsd meg EZT a videót! Egy a LIGO detektorok működését bemutató filmrészletért kattints IDE (a videó az M1 televízió “Minden Tudás” című műsorának részlete)! Ha kíváncsi vagy rá, hogyan magyarázza el Prof. Rainer Weiss, a LIGO egyik szellemi atyja a LIGO detektorok működését, kattints IDE!

Megosztás